РАЗЯСНЕНИЕ НА МТСП ОТ 29.07.2010 Г. ВЪВ ВРЪЗКА С ЧЛ. 9 ОТ НАРЕДБАТА ЗА ТРУДОВАТА КНИЖКА И ТРУДОВИЯ СТАЖ

МИНИСТЕРСТВО НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА

Въпрос:
Интересува ме какъв е размерът на платения годишен отпуск при 4-часов и 2-часов трудов договор?

Отговор:
Съгласно чл. 23, ал. 2 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските работникът или служителят, който работи през част от законоустановеното работно време (непълно работно време), има право на платен годишен отпуск пропорционално на времето, което му се признава за трудов стаж.
Редът и начинът за изчисляване на трудовия стаж са уредени с разпоредбите на чл. 355 от КТ и чл. 9 от Наредбата за трудовата книжка и трудовия стаж. Трудовият стаж се изчислява в дни, месеци и години, като за 1 ден трудов стаж се признава времето, през което работникът или служителят е работил най-малко половината от законоустановеното за него работно време за деня по едно или няколко трудови правоотношения.
Поради това, когато е уговорено непълно работно време - 4 часа, се зачита "пълен" трудов стаж и работникът или служителят има право на "пълен" размер на платен годишен отпуск.
Когато работник или служител работи по трудов договор с уговорено работно време по-малко от 4 часа, той има право на платен годишен отпуск по този договор, изчислен пропорционално.
При трудов договор с работно време 2 часа на ден, времето, което се признава за трудов стаж по този договор, се изчислява и набира по часове (до 8 часа), дни и месеци, което на практика означава, че за да бъде признат 1 ден трудов стаж, трябва да са отработени 4 дни, т.е. размерът на платения годишен отпуск е 1/4 от "пълния" размер.

Източник: - официалния сайт на МТСП - http://www.mlsp.government.bg/bg/faq/index.asp
ЧЛ.155.(4) от Кодекса на труда -Размера на основния платен годишен отпуск е не по малко от 20 работни дни
 :hmmm:
Пропуснах да кажа че стоката е от Германия и ни я фактурират заедно с транспортните разходи и нали се сещате какво става ДДС до небето внасяме.Веднъж имахме просрочена фактура за 3000 евро и ни бяха фактурирали 315 евро лихви.Искат всички данъци и осигуровки до 8 число и на 10 отчетите изобщо работа колкото щеш.Като казвам отчети все едно приключвам годишно всичко даже справка за ликвидност на два езика.
Ние сме със 100% капитал - Германия с регистрация в България с управител от България персионала също е български,от време на време идват да ни набият чемберите ::),всичко ни фактурират(кола,лаптоп и др) и си плащаме като на доставчици,ако не си заработим заплатите пари няма да видим.
НЕ Е ДОСТАТЪЧЕН ДОГОВОРА НЕОБХОДИМО Е ДА ИЗДАДЕТЕ ФАКТУРА ЗА ПРОДАЖБАТА